Första vagnen

Första barnvagnen. Det låter som en hel vetenskap , men jag ska försöka lotsa er en bit på vägen.

På bilden över ser ni vagnen jag valde som första vagn till senaste barnet. Men det betyder inte att den är bäst eller funkar till er, det var helt enkelt vagnen som passade mig bäst just då.

1. Först av allt: Lyssna inte på släkt vänner eller egentligen inte på mig eller andra bloggare heller.

Även om Pernilla säger att hennes vagn är den bästa vagnen, har hon samma behov och förutsättningar som du? Och framförallt, har hon verkligen provat alla andra vagnar på marknaden? Självklart vill man stå för sitt köp om man har köpt nåt för massa tusen kronor och då är det såklart den BÄSTA vagnen.

Eller tvärtom, bara för att Björn på din mans jobb säger att deras vagn är skräp, är det för att den inte passar just dom och deras behov? Eller fick han nåt märkligt fel på just sin vagn som 99.9% aldrig får?

2. Fundera över ditt/ert behov.

Vart bor ni? Hur lever ni? Ja ok, ni kanske åker till svärmors landställe en vecka om året, men vad gör ni mestadels?

Bor ni i lägenhet och har världens minsta hiss? Mät hissdörren och djupet.

Ni kommer inte kunna dansa salsa bredvid vagnen, kanske inte ens kan åka två stycken samtidigt som barnvagnen, men kan ni få in en vagn i hissen, köp den! Ni kanske har ett jättetrevligt barnvagnsförråd i trapphuset, men får man upp en vagn med sovande kolikbäbis i efter långpromenaden så är det guld. Chansa inte, mät hissdörren !

Bor ni på landet? Är det oplogat och grusigt? Ta inte en lättviktsvagn med små cityhjul. Gå på nåt grövre. Bra fjädring, större hjul, kanske en trehjuling?

Kör ni mycket bil? Välj en som man lätt kan kasta in i bilen , vikten är rätt orelevant, hur är den ergonomiskt att lyfta ihopfälld?

Ingen bil? Köper ni mat och kånkar hem, kolla upp maxvikt på varukorgen. Det kan skilja mellan 5-14 kilos maxvikt där!

Bli inte rädda för små hjul egentligen, det går inte att jämföra små hjul med något större hjul. Det beror lika mycket på fjädring och material på hjulen.Men jo, stooora hjul klarar mer terräng än små.

Är ni långa? Strunta i om liggdelen är högt eller lågt. Kan man plocka ur diskmaskinen med trettioelva marklyft  så kan man stoppa ner sin bäbis en gång om dagen oavsett om liggdelen är 10 cm hit eller dit.

Kolla däremot handtaget. Generellt så brukar långa personer kunna ta ut stegen  bättre med teleskophandtag, men knäledshandtag kan absolut funka det med. Testa i affären, testa ordentligt. Ånga igenom butiken och ta ut stegen.

3. Jo jag vet att ni väntar bäbis, men kolla hur sittdelen ser ut! Strunta i liggdelen. Den tar man på köpet liksom.

Liggdelsperioden är så kort, och det är på sittdelarna det börjar skilja massor mellan olika vagnar.

4. Många säger; vi väntar en vinterbäbis så…ja men det kommer ju en vinter oavsett en gång om året. En majbäbis behöver inte en vintervagn mindre än en decemberbäbis.

5. Nu så klämmer ni och känner i butik, hitta typ 3 st som känns intressanta och så ber ni om hjälp! En kunnig säljare kan då berätta för och nackdelar om varje vagn utifrån era behov och förklara skillnader ni inte tänkt på.

5.Är ni oense?  Fundera på vem i familjen som kommer vara hemma längst med barnet och låt den personen ha störst bestämmanderätt.

Nästa gång ska jag prata begagnat och butiksköp.

Lycka till!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *